12 leuke Escape rooms weetjes

1. Het wereld record escape rooms in 24 uur

Het guinness wereldrecord voor het meeste aantal gespeelde escape rooms in 24 uur is 25 kamers!
Dit record is sinds oktober 2020 in handen van een team Belgische spelers. Lees het volledige interview met de recordhouders op roomsescapeartist.

2. De stad met de meeste escape rooms

Ik kon alleen maar een oude grafiek terug vinden van 2015. Volgens deze grafiek is Azië een duidelijke koploper met Bejing als top escape stad helemaal bovenaan. Budapest is de hoofdstad van de escape rooms voor de Europese Unie. In Amerika moet je naar Los Angeles trekken.

3. De langst durende escape room

In griekenland kan je ‘Paradox Project‘ spelen. Een kamer met een speelduur van maar liefst 3 uur!

4. De aller grootste escape room ter wereld?

Het Diefenbunker Museum in Ottawa riep zichzelf uit tot de grootste escape room van de wereld. Deze kamer spreidt zich uit over 2 verdiepingen en beslaat in totaal een oppervlakte van 2.322 vierkante meter. Zo kan je je stappendoel van de dag halen en tegelijkertijd een nucleaire bom ontmantelen.

5. De eerste escape room ter wereld

De eerste echte escape room werd gebouwd in 2007 in Japan door SCRAPentertaiment met de naam “real escape room”. Deze kamer was losjes gebaseerd op het escape spel Crimson room. Dit spel kan je trouwens gratis online spelen

6.De beste escape room in de wereld?

Als we de website van Terpeca  mogen geloven kan je de beste escape room van het moment vinden in Spanje. De kamer noemt “TÚ TAMBIÉN FLOTARÁS” (YOU’LL FLOAT TOO) en is een kamer in horror thema.
Nummer twee en drie bevinden zich allebei in nederland namelijk “The dome” in Bunschoten en Molly ’s game in Voorburg.

7. escape rooms zijn big business

Uit een 2020 escape room industry report blijkt dat de escape room Business in de Verenigde Staten in 2020 wel goed is voor $ 120 Miljoen.

8. Vrouwen spelen vaker escape rooms dan mannen

Uit de state of escape room industry survey bleek dat ongeveer 53% van de escape populatie vrouwelijk is. De vrouwelijke populatie heeft een voorkeur voor escape rooms in een mysterie of misdaad thema , terwijl hun mannelijke tegenhangers vaker kiezen voor militaire en overlevingsgerichte escape rooms.

9. De populairste thema’s

Op het podium van populairste escape room thema’s staan op plaats nummer één: escape rooms die zich focussen op het oplossen van een mysterie. Daarna een”fantasy” thema en op de derde plaats staat het wetenschappelijk labo. Daarna volgen horror, de toekomst en de gevangenis.

10. Meer dan één kamer

In dezelfde escape room survey vermelde 65.53% van de respondenten dan hun escape room tussen de 1 en 3 kamers had. Slechts 18.93% had een escape spel dat zich uitspande over 5 of meer kamers.

11. De drukste dag

Zaterdag is de drukste dag van de week om te escapen. De minst populaire dag om te escapen is dinsdag.

12. Escape room blijven evolueren

Escape rooms blijven evolueren. In de begin jaren draaide alles rond puzzels en sloten.
Daarna maakten slimme en technologische snufjes hun intrede. Nu zien we een shift naar virtual en augmented reality.

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten