19 ideeën voor je eigen Escape room

Je eigen escape room maken kan heel erg intimiderend lijken maar met een beetje creativiteit en wat huishoudelijke items kan je al een heel leuke ervaring in elkaar knutselen. Ik verraste bijvoorbeeld vorige Kerst onze gasten met een escape room in kerst thema. Een leuke en originele activiteit die je perfect kan aanpassen aan de interesses en capaciteiten van de deelnemers.

Escape room opdrachten voor je eigen escape room

1. Verborgen objecten

Dit is heel erg basic maar wel essentieel bij het uitbouwen van je eigen escape room. Zorg ervoor dat niet alles meteen voorhanden is. De deelnemers willen graag zelf de handen uit de mouwen steken en alle aanwijzingen vinden. Mensen kijken graag naar dingen op ooghoogte (daar maken marketeers in winkels mooi gebruik van) en vergeten vaak het plafond of de vloer te inspecteren.

Enkele goede verstopplekken zijn:

 • een jaszak
 • plak iets op het plafond
 • plak iets onder een tafel, stoel, vloerkleed
 • in een schoen
 • In een boek

Zorg er bij een spel voor kinderen voor dat ze op een veilige manier aan alle aanwijzingen kunnen komen.


2. Spelen in het donker

Je kan ook een heleboel doen met licht of het gebrek aan licht. Niets is spannender dan in een donkere kamer binnenkomen met alleen een piepklein zaklampje. Het is overigens niet zo heel moeilijk om een dark room te creëren. Indien je een “normale lamp hebt in de kamer kan je deze simpelweg losdraaien of je kan de elektriciteitsstop van die kamer uitzetten. Vervolgens sluit je de gordijnen en rolluiken of beter nog is het om het spel te spelen op een stormachtige donkere winteravond.

donkere kamer

Het kan leuk zijn wanneer de spelers nog meer (uv)zaklampen ontdekken in de kamer of wanneer ze de losgedraaide lamp vinden (al dan niet na het oplossen van een puzzel). Deze lamp kunnen ze dan vervolgens indraaien en het licht in de kamer aansteken. Zaklampjes werken vaak op batterijen, je kan de spelers ook uitdagen door de batterijen in de kamer te verstoppen.

Denk er aan dat licht geen zwart of wit verhaal is. Je kan ook werken met sfeerverlichting. Hierbij denken we aan (valse) kaarsen of een kleine leeslampjes. Echte kaarsen en werken met lucifers kan ook heel leuk zijn maar is qua brandveiligheid toch minder aan te raden. Het is een kwestie van creatief denken en gebruik maken van alles wat je al in huis hebt.

Probeer de verlichting aan te passen aan het thema van je escape spel. Kaarsen passen bijvoorbeeld perfect in een middeleeuws thema maar zijn onlogisch wanneer je in een ruimteschip zit.

Benodigdheden

3. Uv licht

Een onzichtbaar raadsel dat alleen onthult kan worden met UV licht, dat is toch super cool. Een UV pen en UV lampje kosten ook helemaal niet veel geld maar je creëert er wel een WAUW effect mee.

Hoe donkerder de ruimte hoe makkelijker de UV boodschap te ontdekken valt. Je kan een geheime code of de sleutel van de code schrijven met UV licht.

Inspiratie nodig: 5 meest voorkomende codes in escape rooms

Benodigdheden


4. Puzzels

Nog zo een klassieker. De escapers moeten een puzzel in elkaar knutselen om zo het raadsel te onthullen. Bedenkt je eigen raadsel en laat je eigen design laten afprinten. Dit kan bijvoorbeeld bij cewe. Je kan ook een lege puzzel kopen en er zelf een aanwijzing of raadsel op tekenen. Als je dat allemaal te moeilijk bent kan je ook je raadsel afprinten ( of tekenen) op een stuk papier. Deze knip je vervolgens zelf in stukken.

PRO tip 1: Plastificeer het papier of plak het eerst op stuk stevig karton.

PRO tip 2: Gebruik de cricut om je eigen professionele puzzel te maken.

Ik gebruik graag canva om allerlei designs in te maken. Canva heeft een uitgebreide gratis versie en is super gemakkelijk om te leren.

Benodigheden

Je hoeft trouwens niet perse een nieuwe puzzel te maken of te kopen. Gebruik anders gewoon een legpuzzel die je reeds hebt liggen en bedenk er een raadsel bij.

Zo kan je bij deze puzzel bijvoorbeeld vragen:

 • het aantal lampionnen = A
 • het aantal snaar instrumenten = B
 • tel het aantal dieren = C

Met deze cijfers kunnen ze vervolgens een slot open doen.

puzzel met dieren

Ik raad aan om het aantal stukken van de puzzel te beperken tot maximum 50. Je wilt namelijk niet dat het een puzzeluurtje wordt in plaats van een escape room.

PRO TIP: Grote vloerpuzzels lenen zich beter tot samenwerking dan de kleinere varianten.

PRO TIP: Gebruik een blok puzzel (zo het je 6 zijdes waarop je delen van het raadsel kan zetten).


5. Iets in elkaar steken. 

Behalve puzzels zijn er ook een heel ander aantal zaken die je in elkaar kan steken. Hierbij kan je helemaal out of the box denken. Maak zeker gebruik van materiaal dat je reeds in huis hebt liggen.

Heb jij bijvoorbeeld een oud Ikea treintje met spoor liggen. Schrijf dan een raadsel op de sporen. De zin zal pas leesbaar zijn wanneer de sporen op de juiste manier aan elkaar zijn gepast.

Of gebruik oude Duplo die de escapers volgens een juist plan in elkaar moeten zetten. Wanneer ze dit voor elkaar krijgen kunnen ze de geheime boodschap onthullen (Tip: gebruik UV inkt).

Batterijen toevoegen aan een object is ook altijd een aanrader. Zo kan je bijvoorbeeld een geheime boodschap achterlaten in je rekenmachine of een moeilijke som/vergelijking laten berekenen. Wij hebben toch wel allemaal ergens een oude casio of texas instrument liggen.

Benodigheden

6.Raadsels

Geen escape room zonder raadsels! Probeer raadsels te bedenken in het thema van je kamer.
Hieronder kan je alvast wat inspiratie op doen.


7. Out-of-the-box denken

Iets gebruiken op een onconventionele manier is één van de tofste manieren op je escapers uit te dagen.
zo kan je een doos vast maken met een platte schroef. Hiervoor kan je een muntje gebruiken om het los te maken in plaats van een schroevendraaier.

Je kan ook een doos dichtspijkeren die men moet los wrikken met een koevoet.

onzichtbare inkt wordt meestal onthuld door een vlam maar je kan escapers deze ook laten zien door deze tegen een warme lamp te houden.

lees ook: hoe onzichtbare inkt te maken


8. Zintuig raadsel – voelen

Een goede escape room maakt gebruik van alle zintuigen. Prikkel de tastzin door een voel-raadsel toe te voegen aan de kamer.

IDEE 1: Steek een aantal voorwerpen in een “sensory box‘. Je kan deze kopen maar ook zelf in elkaar knutselen. Gebruik een schoendoos. Knip een rond gat in het deksel. Plak onder het gat een zeemvel waarin je een kruis knipt zoals in de hier afgebeelde doos.

IDEE 2: Werk met braille schrift. Maak je “eigen braille” door met een lijmpistool de puntjes na te maken op een papier. Deze kan je ook in de sensory box plaatsen.

IDEE 3: Verstop een sleuteltje in een vieze slijm smurrie! Ik maak mijn slijm met een mixer, water, Xanthaangom en kleurstof. Xanthaangom is trouwens ook een heel goed alternatief om allerlei sauzen mee aan te dikken.

IDEE 4: verstop een sleuteltje in een “bloederige” wasbak. Laat de wasbak vollopen en voeg wat rode kleurstof toe.

IDEE 5: verstop een sleuteltje in een “valse kaka” gemaakt van speculaas.

IDEE 6: verberg een hint onder een speciaal voelzakje. Dit maak je met een diepvrieszakje, conditioner, papier en stiften.

De volledige uitleg vind je op raising dragons.


9. Spiegel

Laat een boodschap achter in spiegelschrift. De spelers kunnen de spiegel gebruiken om de boodschap te ontcijferen. Er zijn spiegelschrift generators maar ik gebruik het liefste canva omdat je dan een lettertype kan kiezen dat past bij je escape room.

Je kan een spiegel ook gebruiken om iets te bekijken op een moeilijk bereikbare plek. Bijvoorbeeld iets heel erg hoog of in een smalle plek.

Je kan ook een boodschap schrijven op een spiegel. Deze boodschap is alleen zichtbaar wanneer de spiegel bedampt is. Maak je vinger super zepig en schrijf je boodschap.  Wanneer de spiegel droog is zie je geen enkel spoor, maar van zodra er damp ontstaat beslaat de spiegel met uitzondering van het zeepspoor.

benodigheden


10. Patronen ontdekken

Laat de escapers patronen ontdekken in de kamer. Aan het te openen slot kan je een bijvoorbeeld een kleurindicatie toevoegen. Nu moeten ze alle gekleurde stippen optellen. Je kan muurstickers gebruiken, deze kan je makkelijk aanbrengen en verwijderen. . Voor een goedkoper alternatief kan je ook zelf gekleurde papieren of ballonnen gebruiken. Eigenlijk kan je bijna alles gebruiken zolang het maar past in het thema van je escape spel.

Lees ook : logische reeksen

Benodigdheden

11. sloten

slot

Je kan nu onmiddellijk je portemonnee open trekken en een hele reeks sloten gaan kopen maar denk eerst een aan alle sloten die je waarschijnlijk al in huis hebt:

 • een reis koffer met ingebouwd slot
 • een fiets slot
 • een aktetas met ingebouwd slot
 • een dagboekje met ingebouwd slot
 • een geldkoffertje
 • een oude beautycase ( in de jaren 90 had elke vrouw dit -toch?)
 • een bureau kast op wieltjes met een sleuteltje in de bovenste lade

Indien je toch kan investeren in een aantal sloten dan raad ik je aan om de volgende te kopen:

 • een cijferslot ( met code die je zelf kan instellen)
 • een letterslot (met een code die je zelf kunnen instellen)
 • een richting slot (met een code die je zelf kunnen instellen)
 • een gewoon hangslot met sleuteltje

Met deze vier sloten kan je eindeloos combineren en hergebruiken. Ze geven je veel mogelijkheden om verschillende puzzels te bedenken. Indien je nog meer variatie wilt kan je ook investeren in een cryptex! Wij hebben zelf deze cryptex in huis, je kan hem makkelijk zelf instellen.

benodigdheden

Lees ook: soorten sloten

12. zintuig raadsels: luisteren

Laat de escapers hun oren spitsen. Misschien maak je wel een speciale playlist voor hen. Hierin moeten ze bijvoorbeeld kleuren, landen of meisjesnamen ontdekken.

Je kan ook morsecode tikken tegen de deur of een voicebox in een teddybeer steken met daarop een hint of raadsel.

Je kan op youtube ook meerdere escape room playlists terugvinden. Zo een escape room playlist kan louter dienen als atmosferisch achtergrondmuziek of kan ook dienen als klok. Deze hieronder heeft een heldhaftig kantje en geeft elke 10 minuten een signaal.

13. Gekke (vloei)stoffen en verstopplekken

 • Laat een vloeistof van kleur veranderen ( lees hier hoe)
 • stop een hint in een blok ijs die de escapers moeten ontdooien/breken.
 • verstop een geheime boodschap in een ei

lees ook: zelf onzichtbare inkt maken


14. Research opdracht

Je kan de escapers ook een research opdracht geven. Het internet is een eindeloze bron van inspiratie en er vallen wel 1000 raadsels te bedenken waarvoor de escapers zich tot google moeten wenden maar wij geven hier alvast twee.

raadsel 1: encyclopedie/ woordenboek

Laat hen bepaalde woorden opzoeken in een oud woordenboek. Op deze pagina kunnen bepaalde cijfers of letters gekleurd zijn.

Raadsel 2: atlas

Laat de speurneuzen een weg afleggen op een kaart. Dit kan in een fysieke atlas of op google maps. Stippel de route zo uit dat er een woord of cijfer te ontdekken valt.

Je bent op reis in New york. Je bezoekt de volgende bezienswaardigheden:

 • Hells Kitchen
 • Rockerfeller center
 • empire state building
 • hudson yards
 • the high line
 • flatiron building

–> zo kom je op het getal 2


15. woordpuzzels

Maak je eigen woordzoeker of kruiswoordraadsel.


16. lastige knopen

Het moeten niet altijd sloten zijn, je kan ook een stuk touw en zelfs inpaklint gebruiken om een kist of doos dicht te houden. Gebruik touw dat je hebt liggen maar weet wel dat hoe dunner het touw hoe moeilijker de knoop te ontrafelen zal zijn. Paracord leent zich bijvoorbeeld heel goed tot knopen leggen.

Of maak een gordiaanse knoop en geef je escapers een schaar. Hopelijk zullen ze dan net als Alexander de knoop simpelweg door te knippen in plaats van hem te trachten te ontrafelen.

Benodigdheden


17. Sudoku’s

Indien je publiek van sudoku’s houdt kan je er zeker eentje in je escape room steken. Wist je trouwens dat je zelf een sudoku kan maken via deze website.

Een variant op de Sudoku is het magische vierkant. Hier zijn de som van de getallen in elke rij, kolom en diagonaal gelijk aan het zelfde cijfer. Deze kan je ook makkelijk zelf genereren met deze generator (engels)


18. Interactie met een acteur/speler/game master

Zoek een medeplichtige om als acteur mee te spelen in je escape room. Deze persoon kan zich in een kast of onder het bed verstoppen en de escapers eens goed te stuipen op het lijf jagen. De acteur kan ook één of meerdere hints geven of spreken in raadsels. Een immersieve ervaring dus.

De interactie kan ook plaatsvinden op een subtielere manier. Als spelbegeleider kan je bijvoorbeeld een morse code doorgeven door op de deur te kloppen of een briefje onder de deur schuiven.


19. Zintuig raadsels: proeven

Dit is zo een typisch soort raadseltje dat je alleen in een huiselijke setting kan toevoegen aan je escape room. Maar wel heel erg leuk! Het kan erg grappig zijn om 5 glazen te verbergen in een doos. Zorg ervoor dat er alleen vijf rietjes uit de doos steken en dat de doos niet te openen valt. De deelnemers moeten de dranken juist identificeren. Je kan de escapers bijvoorbeeld vragen de prijs van de drankjes te bepalen op basis van een menu kaart.

PRO tip 1: hou steeds rekening met mogelijke allergieën van de spelers.

PRO tip 2: wil je de escapers een beetje foppen, steek er dan een smerig smaakje tussen zoals azijn of pikkelsap.

Laat ons zeker weten wanneer je zelf aan de slag bent gegaan!

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

7 reacties

 1. hele leuke ideeën lieverd echt SUPER cutieeeeee!! love it❤

  1. dat doet plezier. Dank je wel

  2. super cool en leuk

 2. wat een goede site bedankt voor de ideeën!

  1. Dank je wel Sven om de tijd te nemen voor zo een vriendelijk woordje! Dat doet plezier en inspireert om verder te doen.

 3. […] inspiratie nodig voor je eigen zoektocht. —> escape room ideetjes–> veelvoorkomende […]

 4. Hier heb ik als leerkracht echt super veel aan! Heel erg bedankt!!

Een reactie achterlaten