5 Meest gebruikte geheime codes in Escape rooms

Het (her)kennen van populaire geheime codes en versleutelmechanismes helpt je om succesvol te ontsnappen uit escape rooms. Hieronder de 5 geheime codes die wij het meeste tegenkwamen.

1. Morse code

morse code

Morse code werd in de 19de eeuw uitgevonden door Samuel Morse om boodschappen door te kunnen geven via de telegraaf. De code maakt gebruik van een combinatie van korte en lange signalen. De signalen kunnen zowel letters, cijfers als leestekens vertegenwoordigen. Iedereen kent wel de Morse code voor SOS vanbuiten.

Morse code is super populair in escape rooms. Dit komt omdat je de code op veel verschillende manieren kan introduceren in de kamer. Je hebt natuurlijk het typische morse geluid maar je kan bijvoorbeeld ook morse signalen geven met een knipperende lamp of door middel van trillingen. Soms kom je morse ook tegen in geschreven vorm. Het loont zeker en vast de moeite om morse code uit je hoofd te leren, hiervoor zijn er allerlei handige apps zoals bijvoorbeeld Morse mentor. Persoonlijk ben ik vreselijk onbegaafd in het onderscheiden van lange en korte tonen. Dat werkje laat ik altijd graag over aan mijn mede-escapers.

2. Pigpen code

Deze code is super geliefd bij escape room designers. Ze is ook wel gekend als rozenkruisersgeheimschrift of het vrijmetselaarsalfabet. Elke letter van het alfabet wordt voorgesteld als een uniek symbool volgens een makkelijk te onthouden schema. De verschillen zijn soms klein zo is er bijvoorbeeld alleen een klein puntje verschil tussen de A en de J. Goed opletten is dus de boodschap!

pigpen-code
pigpen code voorbeeld

3. letter/ cijfers wordt vervangen door een symbool

In een escape room met een Egyptisch thema gebruikt men hiërogliefen. In een escape room met een oriëntaals thema gebruikt men Chinese tekens. Hierbij vervangt men simpelweg elke letter door een corresponderend symbool. Soms is het nog eenvoudiger en wordt de letter vervangen door zijn plekje in het alfabet. A=1 ,B=2,…

geheime code
cijfers vervangen de letters
geheime code
voorbeeldje van een “Fairy” alfabet

4. Ceasarcode

De Caesarcode of Caesarrotatie is een eenvoudig coderingssysteem waarbij men elke letter uit het alfabet vervangt door een letter die een vast aantal plaatsen verderop staat. Na de letter Z herbegint je weer bij de letter A.

Julius Caesar gebruikte deze code om met zijn troepen te communiceren. Het breken van de caesar code is niet heel moeilijk maar het moet gezien de ongeletterdheid van de vijanden toentertijd voldoende veilig zijn geweest.

caesar code
ROT 3

Wanneer men bijvoorbeeld elke letter vervangt door de letter die 3 posities verderop staat in
het alfabet, spreekt men van Rot 3, waarbij Rot verwijst naar ‘Rotatie’. Al de cipher wielen zijn ook gebaseerd op dit systeem.

polybiusvierkant

5. Polybiusvierkant

Het Polybiusvierkant dateert reeds van de de 2de eeuw voor Christus. Polybius, een oud Griekse historicus ontwierp dit vierkant als een middel om boodschappen via vuurtorens te versturen.

De letters van het alfabet worden in een vierkant geplaatst van 5 op 5 gezet. Dit was voldoende voor het oud Griekse alfabet met 24 letters. Ons alfabet heeft één lettertje te veel daarom zet men I en J vaak op dezelfde plek of laat men de Y weg. Elke letter is dan een combinatie van het rij en kolomnummer.

23 11 32 32 35 = Hallo

Er zijn veel variaties mogelijk op het Polybius vierkant. Zo kunnen de cijfers vervangen worden door symbolen of letters.

Andere geheime codes?

Andere geheime codes die ook af en toe hun opwachting maken zijn: Braille, scytale, het semafooralfabet, SMS code , code of basis van coördinaten , code op basis van de tabel van Mendelheiv ,….
Daarover een andere keer meer.

Wat is jouw favoriete code?

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

4 reacties

  1. […] is heel fijn om zelf een schattenjacht in elkaar te knutselen. Je kan gebruik maken van geheime codes en onzichtbare inkt of knutsel samen met de kinderen een schatkaart. Enkele gratis downloadbare […]

  2. […] Hoe donkerder de ruimte hoe makkelijker de UV boodschap te ontdekken valt. Je kan een geheime code of de sleutel van de code schrijven met UV licht.Inspiratie nodig: 5 meest voorkomende codes in escape rooms […]

  3. […] lees ook: de 5 meest voorkomende codes in escape rooms […]

  4. […] P.S. deze kan je hier vinden […]

Een reactie achterlaten