Natuurlijk willen we liefst allemaal altijd escapen. Hier volgen daarom onze 10 top tips om elke escape room te verslaan
1.Communicatie, communicatie, communicatie
Net als op het werk en in een goede relatie is communicatie ook in een escape room van levensbelang. Communiceer alles. Vertel wat je ziet, wat je opvalt, wat je hebt gevonden en welke soort sloten er zijn. Vergeet ook zeker niet om je team op de hoogte te stellen wanneer je een puzzel hebt opgelost.
Als je vast loopt op een puzzel maak dit dan duidelijk. Probeer eens luid op te redeneren, soms brengt dit je mede-escapers op het juiste pad. Communicatie is nog belangrijker wanneer jullie fysiek van elkaar gescheiden zijn en elkaar alleen kunnen horen. Het komt wel vaker voor dat de één aanwijzingen moet geven terwijl de ander de taak moet uitvoeren. Stem in zo een geval eerst kort even af. Als je links zegt, is dat jouw links of links voor jouw teamgenoot.
Dit is geen geheim maar goede communicatie is niet praten maar ook luisteren. Luister naar elkaar en geef iedereen voldoende ruimte om input te geven.
2. Orde & inventarisatie
Escape rooms kunnen overweldigend zijn. Er komen duizend en één indrukken op je af en je wilt alles tegelijkertijd onderhanden nemen. Onderneem daarom de volgende stappen:
Creëer een aflegstapel
Meestal worden hints en onderdelen in escape rooms slechts éénmaal gebruikt. (Dit kan je navragen aan de operator tijdens de introductie). Gebruik de aflegstapel om alle opgeloste puzzels apart te leggen. We hebben zelf al vaak genoeg meegemaakt dat iemand toch nog bezig was met het beantwoorden van een reeds opgeloste puzzel.
Inventariseer de nog te gebruiken hulpstukken
Breng ook alle ongebruikte sleutels, papieren, beeldjes,… samen. Dit helpt je om patronen te herkennen en zo weet iedereen ook wat er beschikbaar is. Wanneer je vast zit helpt het ook om samen even door deze inventaris te lopen.
3. gebruik het 4-eyes principle
Ik kan niet beschrijven hoeveel keer dit is gebeurd. Je bent zeker van de code, maar het slot wilt niet openen. Een ander teamlid voert dezelfde code in op hetzelfde slot en ‘klik’ het sprint open. Vraag bij twijfel dus steeds aan anderen om de code nogmaals te proberen.
Hetzelfde geldt voor hoofdreken sommen. Spanning en tijdsdruk doen gekke dingen met je hersenen. Laat bij twijfel iemand altijd iemand even narekenen.
4. Werk achterwaarts
Als je niet weet waar te beginnen, begin dan met het einde. Werk van het doel terug naar de acties die je moet ondernemen om je einddoel te behalen. In escape taal wilt dit zeggen, wat heb je nodig. Zoek je een cijfercode van 4 cijfers of een lettercombinatie? Of zie je vier beeldjes en een open plek voor een vijfde beeldje? Nu je weet waarnaar je op zoek bent kan je gerichter en efficiënter werken.
Pro tip: Dit kan je ook toepassen in de echte wereld.
5. Ken je klassiekers
Het helpt om veel voorkomende codes te herkennen. Morse code, de Pigpen code en caesarrotatie komen vaak voor.
Wij bespraken de 5 meest voorkomende codes in escape rooms reeds in onze blog.
6. Blijf kalm en positief
Ik durf al eens zondigen tegen deze regel. Zeker wanneer je escaped met familie durven de gemoederen al eens hoog oplopen. Escapen is leuk. Woede uitbarstingen en stress horen hier niet thuis. Communiceer met elkaar op een normale toon , probeer niet te roepen.
Als je even vastloopt moet je de hoop niet opgeven. Vraag hulp aan elkaar. En als je te gefrustreerd geraakt wees dan niet bang om aan de operator een extra tip te vragen. Liever een extra tip dan gefrustreerd rond te lopen.
7. Gebruik al je zintuigen
Wij vertrouwen voornamelijk op onze ogen. Probeer in een escape room ook je andere zintuigen aan te spreken. Luister naar de achtergrond muziek misschien heeft die je wel iets te vertellen. Gekke potjes met kruiden dienen dan weer om aan te ruiken. Vergeet ook je tastzin niet aan te spreken.
8. Think outside of the box
Soms moet je ook even anders kunnen denken. Met een stofzuiger kan je niet alleen stof opzuigen. Kijk goed naar alle voorwerpen die je tot je beschikking hebt. Vond je een moersleutel dan is de kans groot dat je opzoek moet naar moeren om los te draaien.
9. Zoek het niet te ver.
Een lichte contradictie met de vorige regel maar zoek het niet te ver. Ik ben expert in het bedenken van heel erg alternatieve oplossingen en vreemde logische redeneringen maar vaak is dit helemaal niet nodig. Vertrouw op je instinct en je gezonde boerenverstand. Handing om te weten is ook dat hints vaak dicht bij het te openen slot liggen.
10. Evalueer
Hou een retrospective. ( Merk je dat wij project managers zijn?) Evalueer wat goed ging en bespreek watde volgende keer beter kan. Hou het positief en leer uit je fouten, zo werk je aan een growth mindset.
Tot slot, oefening baart kunst. Na een tijdje herken je makkelijker patronen en minder voor de hand liggende verstopplekken. Het maakt eigenlijk helemaal ook niet uit of je nu ontsnapt of niet, zolang je maar plezier hebt.
Meer tips in dit filmpje
[…] Lees ook: altijd escape succes! […]
[…] lees ook: Altijd Escape succes : tips om elke escape room te verslaan […]