Escapefeestje in piraten thema

Voor de zesde verjaardag van onze zoon organiseerden we een escapefeestje. Vorig jaar deden we al een schattenjacht in het thema “ridders”. Deze keer koos hij als thema “haaien en piraten”.
Nu de jongens in het eerste leerjaar zitten kon ik al wat ” echte ” raadsels maken die perfect aansluiten bij hun huidige wiskundekennis en lees-niveau. We maakten het ook extra spannend door de introductie van een bloeddorstige haai die de schattenjagers achternazat.
Lees je mee?

P.S. Helemaal onderaan vind je een lijst met benodigdheden voor dit escapefeestje alsook een stappenplan om ook zelf aan de slag te gaan met dit idee.

STAP 1/ BRIEF IN EEN FLES

Wanneer alle kinderen aangekomen zijn voor het escapefeestje zeg ik dat ik snel nog even in de brievenbus ga kijken om te zien of er misschien nog een verjaardagskaartje in zit. “Wooow”, roep ik verbaasd uit: “Er zit ook een fles in de brievenbus”. “Er zit een briefje in de fles!”, gillen de kinderen. Dat flessenpost normaal gezien niet in de brievenbus wordt geleverd kan de pret niet bederven.

Ik lees de brief voor en alle kinderen zitten onmiddellijk volop in het verhaal. In de fles zit een piratenbrief, alsook stickerhartjes en een papier met daarop het piratenalfabet. Ik plak drie hartjes op de jas van elk kind. Deze hartjes staan voor hun levenspunten. Ze mogen dus maximaal 2 keer gepakt worden door de haai. Het piratenalfabet zullen ze later nog nodig hebben. Vermits de jongens nog maar een paar maanden bezig zijn met leren lezen en schrijven kennen ze nog niet alle letters. Het piratenalfabet bestaat enkel uit de letters die ze na twee maanden leesonderwijs al kennen.

STAP 2/ TOCHT NAAR HET HAAIENHOL

Helemaal gedreven en vol adrenaline begeven de jarige en zijn vriendjes zich op pad. Ze volgen met extreme focus de rode pijlen al kijken ze ook heel alert om zich heen op zoek naar “de haai”.

STAP 3/ HET HART VAN DE HAAI

piraten escape feestje idee

We komen aan op een pleintje. Daar zien we een grote kist en een plattegrond. Dan verschijnt opeens de haai. De haai toont ons zijn hart =een doosje in hartvorm. Daarna legt de haai zijn hart (het doosje) neer en begint aan de achtervolging. In paniek stuiven de kinderen uit elkaar. Gelukkig herinner ik hen eraan dat ze veilig zijn als ze op een verhoogje staan. (zoals beschreven stond in de brief)

Na wat bange momenten verzamelen de jongens al hun moed en slagen ze erin om het hart van de haai te stelen. In dit hartvormige doosje zit een sleuteltje. Met dit sleuteltje openen ze het eerste slot van de grote kist.

STAP 4/ SCHATTENPLATTEGROND MET REKENOEFENINGEN

De jongens hadden net voor de herfstvakantie geleerd over plattegronden. Ze hadden de plattegrond van de school en hun klaslokaal moeten tekenen en bepaalde meubelstukken moeten lokaliseren op de kaart. Het leek me dus leuk om deze pasverworven kennis ook te integreren in de escape-opdrachten.

Ik maakte een plattegrond van het pleintje waar het haaienhol zich bevond. Op deze plattegrond duidde ik in vier verschillende kleuren een locatie aan. Op deze locatie had ik een gelamineerd papier verstopt. De oplossing van elke som was één cijfer van het cijferslot. De sommen waren aangepast aan het niveau van de kinderen, op dat ogenblik leerden ze nog maar optellen en aftrekken tot 10.
Doordat de haai nog steeds vrij rondliep en hen probeerde te pakken vonden ze deze opdracht toch uitdagend en spannend.

escape feestje plattegrond

De volgorde van de cijfers werd bepaald door de kleur van de som en de kleur van het kruisje op de locatie en de kleur op het slot zoals geïllustreerd op de plattegrond. Eerlijk toegegeven, dit was veel te ingewikkeld voor de zesjarigen. De kinderen hadden helemaal niet door in welke volgorde de cijfers moesten worden ingesteld en hadden dus een paar hints nodig.

STAP 5/ DE TOVERFLUIT

Na het openen van het cijferslot en het sleutelslot konden de jongens de grootste kist eindelijk open doen. Ze verwachtten natuurlijk de schat te vinden, maar niets was minder waar. In de kist vonden ze nog een afgesloten kist, een fluitje en een briefje.

Ze begrepen al snel dat ze op de fluit moesten blazen. Als bij toverslag stond de haai stil en begon hij te dansen tot groot jolijt van de verjaardagsgroep. Met enkele gerichte opmerkingen zoals: “Oh, het lijkt wel alsof hij een richting aanwijst” en “Hé, is dat geen slot dat ook richtingen aanwijst”, waren de kinderen op de juiste weg. Binnen de kortste keren hadden ze de tweede kist te geopend.

STAP 6/ DE VERBORGEN BOODSCHAP

In de tweede kist vinden de kinderen een op het eerste zicht blanco papier, een kaars en een luciferdoosje. Wij schreven met citroensap een onzichtbare boodschap op het papier.

Vermits de jarige bekend was met ‘onzichtbare inkt’, wist hij meteen wat er precies moest gebeuren. De jongens hielden het papier boven de brandende kaars en al snel kwamen er letters te voorschijn! Spannend.

STAP 7/ SCHATKIST IN DE BOOM!

De geheime boodschap verklapt ons de vindplaats van de schat. De schat hangt in de boom voor het huis van de jarige. De jongens zijn razend enthousiast en racen snel weer naar huis. Samen laten ze vervolgens de kist uit de boom naar beneden zakken.

escapefeestje

STAP 8/ PIRATEN ALFABET- de laatste hindernis

Nu moeten de feestvierders nog een laatste hindernis overwinnen want de schatkist is nog afgesloten met een lettercode. Aan de kist hangt ook een papier met piratensymbolen. Ze maken meteen de connectie met het piratenalfabet. Ik gebruikte alleen de letters die ze op dat moment reeds hadden geleerd in het eerste leerjaar. ( en dat waren er in november nog niet zo heel veel) Ik dacht dat het misschien uitdagend zou worden maar op ongeveer 10 seconden was deze puzzel al gekraakt.

STAP 9/ DE SCHAT!

Eindelijk hebben de jongens de schat gevonden en geopend. Wat een leuk avontuur! Daarna was het tijd voor cake en sap. Dat was weer een super geslaagd escapefeestje.


In totaal waren we ongeveer 80 minuten bezig met de escape zoektocht.

Zelf aan de slag met dit idee?

BENODIGDHEDEN escapefeestje

 • een lege fles
 • krijt ( die gelinked hieronder is echt ZO goed)
 • stickerhartjes
 • cijferslot
 • sleutelslot
 • een richtingsslot
 • een letterslot
 • 1 grote kist
 • 2 kleine kisten
 • een kleine doosje in de vorm van een hart
 • een haaienkostuum ( tip: ook goedkoop beschikbaar op Temu maar dan wel met langere levertijd)
 • fluitje
 • papier
 • onzichtbare inkt ( maak je zelf zie uitleg hier)
 • kaarsen
 • lucifers / aansteker
 • een schat voor de kinderen (wij kochten een soort balletjes van bij de ACTION)

SNEL EVEN SCHOPPEN voor het escapefeestje

VOORBEREIDEN VAN ESCAPEFEESTJE

 1. Maak het piratenalfabet
 2. Schrijf een eigen piratenbrief , zie schatkaart tips om de brief er meer piraat-achtig te laten uitzien.
 3. Maak een raadsel op basis van het piratenalfabet, dit geeft het antwoord waarmee je het letterslot kan openen.
 4. Teken de plattegrond en duid de vindplaatsen van de raadsel aan in een specifieke kleur.
  Maak vervolgens vier wiskundige raadseltjes, elk raadsel schrijf je in een eigen kleurtje. Het antwoord van deze raadsels ontsluit het viercijferige cijferslot. Zorg ervoor dat de raadsels aangepast zijn aan de leeftijd van de kinderen. Maak het zeker niet te moeilijk , door de stress van de haai kunnen ze sowieso al minder goed nadenken .
 5. Hang/verberg de raadsels op de juiste plek
 6. Steek de brief, het piratenalfabet en de sticker hartjes in de lege fles. Steek de flessenpost in je eigen brievenbus.
 7. Teken de route naar de door jou gekozen locatie met rood krijt. Teken ook wat afleidingspijlen in verkeerde kleuren.
 8. Bereid de schat voor. Stel de lettercode in op basis van het piratenalfabet-raadsel. Steek een kleine schat in deze kleine kist en hang deze in de boom (of verstop hem elders). Voeg ook het piratenalfabet-raadsel toe aan de buitenkant van de kist.
 9. Maak de onzichtbare boodschap ( zie hier hoe) . De boodschap is de vindplek van de schat.
 10. Bereid de tweede kleine kist voor (deze gaat in de grote kist). Steek in de kist de onzichtbare boodschap en de lucifers/aansteker. Sluit deze kist af met het richtingslot. (zorg dat de haai de code van het richtingsslot onthoudt en het kan “dansen”.
 11. Bereid de grote kist voor. In de grote kist steek je de kleine kist, de fluit en het “haaiendansbriefje”. Sluit de grote kist af met het sleutelslot ( uit het haaienhart) en het viercijferige slot ( plattegrond raadsel)
 12. Steek het sleuteltje in het haaienhart. Geef het haaienhart aan de verkleedde haai.
 13. Vraag aan je partner of een andere vrijwilliger om het haaienpak aan te trekken en op de kinderen te jagen

Liever een schattenjacht kopen in plaats van maken?

Met een escapefeestje is elke verjaardag een succes!

robot-schattenjacht-kopen
halloween schattenjacht kopen
piraten-zoektocht kopen

Ga je hiermee zelf aan de slag – laat het ons dan zeker weten in en stuur ook een foto’tje door !

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten