In het hoofd van het meesterbrein achter Appscape

Harm Roskam is een creatieve duizendpoot, hij woont samen met zijn gezin in Noord Nederland. Hij bedacht het concept voor een escape room in een prachtige historische locatie van Elburg en is daarnaast het brein achter Appscape.

L: Vertel eens hoe je in de escaperoom wereld verzeild bent geraakt?

Daar ben ik eigenlijk heel toevallig in gerold. In 2017 had mijn compagnon een interview met één van de gemeenteraadsleden van Elburg. Tijdens dat gesprek wisselden ze gedachten uit over welke acties ondernomen konden worden om de jongeren in de stad te houden. Eén van de ideetjes die werden vermeld was het bouwen van een escape room. Het gemeenteraadslid kende dit concept nog niet maar was wel geprikkeld door het concept.

Nu wou een gelukkig toevallig dat het museum van elburg een heel mooie locatie had leegstaan die zich perfect leende tot een escape room met een educatief thema dat aansluit bij het museum. Ze vroegen aan mijn compagnon of die iemand kende die dit wel kon maken. En zo verscheen ik in het plaatje 🙂

vischpoort

L: Waarover gaat de esape room?

In een Hanze-vestingstad als Elburg is de Vischpoort enorm belangrijk. In deze poort tussen de haven en de oude vesting, hier werd door de poortwachter tol geïnd. Luurt, de laatste Poortwachter van de Vischpoort, is kortgeleden met welverdiend pensioen gegaan. Elburg is daarom naarstig op zoek naar een vervanger. Of eigenlijk: vervangers. De functie van Poortwachter is in de afgelopen jaren namelijk zó divers geworden, dat één persoon niet langer genoeg is om alle taken te vervullen. 

combineer escape room met andere activiteit

Hanzediner + Escaperoom
Stadswandeling + Escaperoom
Boottocht+ Escaperoom
Museumbezoek+ Escaperoom

Gevarieerde puzzels

Bedacht door Harm!

Tijdens die periode ontstond dus het idee voor Appscape?

Inderdaad, Ik had een idee in mijn hoofd en na een kleine marktstudie was ik overtuigd van het concept. Door met de juiste partners samen te werken was de app gauw getransformeerd van een idee naar realiteit.

Er zijn in het begin heel wat Nederlands escape room eigenaars ingestapt in dit verhaal. Helaas had de app enkele kinderziektes en niet veel later volgde de pandemie en de lockdown. Hierdoor kwam de escape room industrie en dus ook het gebruik van Appscape stil te liggen.

L: Wat maakt de Appscape uniek?

Er zijn wel een heleboel platformen en escape communities maar deze zijn eerder landelijk. Voor zover ik weet zijn er geen andere app zoals Appscape op de markt. Een app is niet gebonden aan één locatie of land, de app heeft dus het potentieel om globaal te gaan. Appscape heeft nu al een heleboel features zoals het maken van een eigen profiel, tijden vergelijken met die van andere spelers, Escape Rooms beoordelen en nieuwe Escape Rooms zoeken. Maar in de toekomst, naarmate de community groeit, willen we daar nog heel wat toffe extra’s aan toevoegen.

appscape screenshot
appscape screenshot profiel

L: Wat zijn de toekomst plannen voor Appscape?

Ik heb heel veel ideetjes voor nieuwe functionaliteiten maar ik wil vooral goed luisteren naar de gebruikers en hun noden. Hoe groter de community is hoe meer we kunnen investeren in verbeteringen aan de app.

Ik denk bijvoorbeeld aan “zoek een escape rooms in de buurt” functionaliteit of een plan een escape trip functionaliteit. Daarnaast lijkt het ons ook tof om de gebruikers op de hoogte te kunnen houden van last minute vrije kamers bij escaperooms en speciale acties van escaperooms

Appscape is gratis te downloaden in de Appstore en de Google Playstore.

L: Wat is jouw favoriete escape room?

H: Mijn eerste escape room deed ik tijdens mijn vrijgezellenfeest. Toen trokken we naar de great escape room in Zwolle. Ondertussen is deze escape room heel erg gegroeid en hebben ze verschillende kamers, een teken dat deze makers iets heel erg goed doen.

Lees ook: onze top 10 escape rooms

L: Heb jij ook interesse in escape spelletjes

H: Ja, ik heb er wel enkele gespeeld maar met kleine kinderen in huis is het soms moeilijk om er tijd voor te maken. Mijn favoriete spelletjes zijn die van Escape room the game.

L: Nog een laatste vraag om af te sluiten. Wat voor escape room zou je maken als ik je 1 miljoen Euro zou geven?

H: Alles start met de locatie. Geef mij een locatie en dan kan mijn inspiratie beginnen vloeien. Ik zou er zeker voor zorgen dat er elementen in zitten voor elk type speler waardoor je een divers team nodig hebt. Ik hou van leuke fun elementen maar ook educatieve stukken in een kamer. Kortom een kamer die je meeneemt naar nieuwe hoogtes en die de spelers een ervaring geeft om nog jaren over na te praten.

L: Heel erg bedankt Harm! We zijn benieuwd naar je toekomstige creatieve ondernemingen.

Meer lezen

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten