Review: De schatzoekers van de Kuala archipel

Wij zagen de schatzoekers van de Kuala archipel toevallig liggen in de bibliotheek. Dit is er eentje in de adventure by book reeks van 999 games. In een Adventure by Book bepalen je keuzes hoe het verhaal zich voortzet en beleef je het verhaal in plaats van het gewoon te lezen.

Het verhaal

Raloo Pali, een op schat beluste piraat, komt Robinson Crusoë om hulp vragen. Robinson Crusoë, gekend als een succesvolle schattenzoeker, ligt echter ziek in bed. Gelukkig staan zijn vier kinderen paraat om hem te vervangen. Robinson Crusoë heeft namelijk vier speciale kinderen die elk over een bijzondere gave beschikken.

De schatzoekers van de Kuala archipel

schatzoekers van de Kuala archipel kik
Kik is ongelijke sterk
schatzoekers van de Kuala archipel sarah
Sarah kan met dieren praten
schatzoekers van de Kuala archipel gabby
Gabby is de koningin van de raadsels
schatzoekers van de Kuala archipel neta
Neta is ontzettend snel en wendbaar

Hoe werkt het?

schatzoekers van de Kuala archipel

Elke speler kiest de strip die correspondeert met de door hen gekozen personage. De spelers lezen samen het verhaal. Het is leuk om te praten met je teamgenoten zoals de personages in het verhaal. Observeer aandachtig elk plaatje en beslis vervolgens als team wat jullie volgende actie is. Het doel van het spel is om zoveel mogelijke schatten te verzamelen. Op je reis kom je robijnen, parels en beeldjes tegen.

Tijdens het avontuur zal iedere speler bepaalde elementen of aanwijzingen zien die voor de andere onzichtbaar zijn (afhankelijke van hun speciale krachten). In dat geval is alleen de speler die deze specifieke informatie ziet in staat om door te gaan naar het aan gegeven plaatje. Andere spelers moeten wachten op instructies.  Ieder speler kan ook maximaal 2 voorwerpen meenemen die je tegenkomt tijdens je avontuur.

Het spel bevat veel raadsels. Deze zijn aangeduid door een symbool aan de bovenkant van het plaatje. Bij oplossing krijgen de spelers bijna altijd een antwoord met een nummer van het plaatje waar ze naartoe moeten. Het oplossingsplaatje toont hetzelfde symbool om te bevestigen dat het raadsel correct opgelost is. 

Na vijf dagen is de schattenjacht gedaan en wordt de buit geteld. Er is een speciale formule om je score te berekenen. Deze formule houdt rekening met het aantal spelers en de leeftijd van de spelers.  Deze score zet je om in centen en met deze centen kan je nuttige voorwerpen kopen voor je volgende avontuur.

schatzoekers van de Kuala archipel spel materiaal

Wat vonden wij ervan?

Wij hebben op drie dagen driemaal de schattenzoekers van de Kuala archipel gespeeld.
Kitkat Kokosnoot, ons drie-jarig zoontje, is helemaal fan van (strip)verhalen. Hij kan natuurlijk niet zelf meelezen maar hij keek graag mee naar de prentjes en luisterde aandacht naar het verhaal. Hij vond het heerlijk dat hij mee kon spelen en we lieten hem steeds beslissen waar we naar toe gingen. De “vijf dagen duur” kwam ongeveer overeen met 45 à 60 minuten en langer had dat niet moeten zijn.  De raadsels zelf waren niet moeilijk maar wel origineel en mooi vormgegeven.

Er zijn genoeg verschillende routes te nemen om effectief driemaal een verschillend spel te hebben. We hadden na ons eerste avontuur ook een fluitje gekocht dat van pas kwam tijdens ons tweede avontuur.

Conclusie

schatzoekers van de Kuala archipel

Dit is zeker een aanrader om samen met je (kleine) kinderen te spelen. Met de schattenzoeker van de Kuala archipel krijg je waar voor je geld. Door van personage te veranderen en nieuwe voorwerpen te verzamelen creëer je steeds weer een nieuw avontuur.

Voor een uitsluitend volwassen publiek zijn zowel het verhaal als de raadsels, in onze opinie, wel wat te kinderachtig. Het spel kan je hier vinden.

Onze volledige Escape boeken leeslijst vind je hier.

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

3 reacties

  1. […] Review lezen Nu kopen […]

  2. […] Review: schatzoekers van het kuala archipel […]

  3. […] lees ook: schatzoekers van het kuala archipel […]

Een reactie achterlaten