Wat een tegenvaller: Ravensburger escape puzzel – het draken laboratorium

Onze Tijd: niet getimed
Onze score: 8/10 voor de puzzel 2.5/10 voor de escape puzzels
Aantal hints: 1000
Aantal raadsels: 6
Moeilijkheidsgraad: 3 sterren ( maar volgens mij eerder 4,5 sterren)

Ik kreeg deze de Ravensburger escape puzzel voor mijn verjaardag. Super leuk cadeau, want ik hou van puzzelen en ik ben gek op escape rooms.  De tekening toont het  drakenlabo van je oudoom. Je schrikt je een hoedje want opeens sta je oog in oog met een echte draak. De Draak is de legendarische bewaker van een gestolen relikwie dat zich in het drakenlaboratorium bevind. De opdracht voor de puzzel luidt “bepaal de locatie van het vervloekte magische voorwerp en deactiveer het op tijd”.

Het knappe design en vele details in de puzzel spraken mij erg aan. Met slechts 759 stukjes was deze puzzel relatief snel gemaakt. Het motief op de doos is niet gelijk aan de uiteindelijke puzzel wat voor een leuke extra uitdaging zorgt.

Eens de puzzel compleet was begon ik met het oplossen van de 6 raadsels. Tijdens het puzzelen had ik al lang mijn ogen op één van de oplossingen. Relatief eenvoudig kwam ik zo tot een drie cijfers code. Maar wat dan? Ik begreep er letterlijk niet van. Er waren nog 3 andere elementen op de puzzel die duidelijk deel uitmaakten van de raadsels. De twee overige raadsels waren meer obscuur. Zelfs na het vinden van nog enkele cijfer codes, begreep ik niet hoe en waarom ik de zes raadsels moest combineren.

Ik besloot dus gebruik te maken van de hints die je online kon vinden via een bijgeleverde QR code in de handleiding. Bij het lezen van de hints werd ik misnoegd. Ik vond de puzzels ambigu en onlogisch en ik begreep de link niet met het verhaal en “het” vervloekte magische voorwerp.  De eindoplossing was nog een grotere teleurstelling. Wat was dat voor iets? Ik denk dat ik het nog steeds niet begrijp. Ik kan je alleen vertellen wat het zeker niet was , namelijk het vervloekte magische voorwerp waar je “zogezegd” naar op zoek was.

Wat later had ik de puzzel ook uitgeleend aan mijn ouders en ik was blij te vernemen dat zij er ook geen jota van hadden begrepen. Ondertussen zijn er al 8 extra puzzels beschikbaar in deze reeks (en zelfs een paar met de hoogste moeilijkheidsgraad!). Dit doet mij vermoeden dat anderen toch meer genieten van dit puzzel format dan ikzelf.

Ravensburger escape puzzel

Wil je kijken of jij er wel wat van snapt, dan kan je het spel hier vinden. Laat me hieronder ook weten wat jullie van de uiteindelijke “oplossing” vonden.

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

6 reacties

 1. Marieke Peters

  Als ik online kijk, vind ik niets eens hulp meer. Kun jij mij de link sturen? Zo makkelijk is deze inderdaad niet

  1. HI Marieke,

   Ik ben blij dat ik niet de enige ben die deze moeilijk vond.
   Keek eens op deze link voor de hints en oplossing: https://escape-puzzle-support.com/nl/drachdennlabor/

   In dit genre vonden wij de secret of the scientist bijvoorbeeld veel beter.

   groetjes

   1. Bedankt voor deze link. Ook hiermee kom ik niet tot de eindoplossing. Hoe moet je deze antwoorden met elkaar combineren? Precies wat je zegt in de review.
    Daarnaast: welke ’technische reden’ is er om de rechthoekige stukjes bij de puzzel te stoppen? Ik kan alleen bedenken dat je daarmee aan kunt geven welke antwoorden je al hebt. Een relikwie, een plaats? Ik kom er niet uit.

    1. Ja ik snap er ook niet veel van. Het is gewoon geen erg goed raadsel denk ik.
     Ik zou er mijn hoofd niet te veel over breken. Dit weekend speelde we Escape Room The Game Puzzle Adventures – Mission Mayday.
     Dit is wel een aanrader in zijn genre! Hier is de link naar het spel op bol.com

 2. Klopt het dat je er helemaal niet achter komt wat het betreffende relikwie is en waar het zich bevindt? De hints geven niks prijs over het combineren van de 6 puzzels. Daar loop ik vast.
  En met een zaklamp door de envelop heen schijnen levert me ook weinig interessants op (al zie je daarmee wel een hoop).

 3. Wij speelden het kunstenaars atelier. Raadsels waren best lastig. Elk raadsel heeft een getal met 3 cijfers als antwoord en dat getal is weer te vinden op andere stukjes. Die stukjes passen in elkaar en vormen samen de oplossing. Het staat achterop ook min of meer zo uitgelegd. Is dat het algemene principe?

Een reactie achterlaten