Soorten sloten

Eerst en beetje geschiedenis

Sinds de mensheid het concept van persoonlijke eigendom definieerde bestaan er sloten. Het oudst gekende slot komt uit Egypte en word geschat op 4000 jaar oud. Deze Egyptische sloten waren volledig vervaardigt uit hout, ook de sleutel werd gemaakt in hout. De sloten worden ook gekenmerkt door hun grootte, soms tot wel 60 cm lang. Het was een voorloper van het pin-tuimel slot.

soorten sloten - oud Egyptisch slot

Het slot werd gemaakt met een houten bout die aan de deur was bevestigd, met een gleuf met verschillende gaten aan de bovenkant. Houten pinnen werden in verschillende patronen gerangschikt waardoor elk slot uniek werd en bijgevolg zijn eigen sleutel nodig had om te worden geopend.

Zoals je kan zien op de afbeelding werd de houten sleutel in de grendel gestoken. Vervolgens kon men de pinnen omhoog brengen en het slot naar buiten schuiven.

Soorten sloten

Sleutelslot

De OG van de sloten. Zoals een wijze vrouw ooit zei: “Vind je een sleutel zoek dan een slot. Vind je een slot zoek dan een sleutel.”

combinatie slot

combinatie slot

Ik noem dit ook wel eens het kluisslot. Hierbij moet je afwisselend met de klok en tegen de klok mee de code ingeven.

Vingerafdruk slot

slot

Een vingerafdruk slot open je met je alleen met de juiste vinger afdruk. Als je zo ééntje tegenkomt in een escape room dan zoek je meestal naar een afgehakte vinger. Heel spannend!

Cijferslot

Deze sterkhouder kom je in bijna elke escape room tegen. Hij bestaat natuurlijk in alle vormen en maten. De kunst is natuurlijk de cijfers op het juiste lijntje te aligneren.

Magnetisch slot

magnetisch slot

Het magneet slot is soms te openen met een magneetkaart zoals in een hotel en andere keren gewoon met een letterlijke magneet. Magneetsloten zijn goed te verbergen en worden vaak bedient door een mini computer.

Richtingsslot

slot

Wanneer je ergens pijlen ziet of windrichtingen kan je er zeker van zijn dat je het met dit slot mag gaan combineren. Je kan naar boven , onder, links of rechts klikken. Resetten van het slot, doe je meestal door tweemaal naar beneden te klikken.

letterslot

Een letterslot is eigenlijk een cijferslot maar dan met letters. Er zijn nu ook sloten op de markt die gebruik maken van symbolen in plaats van letters of cijfers.

Bagage slot

bagage slot

Iedereen heeft wel een koffer en weet hoe die te openen maar wist je ook dat de meeste koffers een TSA slot hebben. De douane kan op de luchthavens zo gemakkelijk de inhoud van je koffer controleren. Dit doen zij met een universele sleutel die op elk TSA slot past. Soms vind je dus niet de code van de koffer maar de TSA sleutel.

De raspberry pi en co

Met de juiste programmering kan alles de sleutel tot het openen van een slot zijn. Een slot op basis van het aantal decibel? CHECK! Een slot waarbij je ritmisch moet kloppen? CHECK! Een slot waarbij je boeken op de juiste plek op de boekenplank moet zetten? CHECK! Alles is mogelijk.

Vergeet daarnaast niet dat je soms ook met een simpele moersleutel of schroevendraaier een geheim compartiment kan openen. Wat zien jullie het liefste: veel sloten of helemaal geen sloten in een escape room?

Lees je ook onze top 10 escape tips?

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

1 reactie

Een reactie achterlaten