Wat hebben alle goede escape rooms met elkaar gemeen?

man probeert te ontsnappen via ladder

Een meeslepend thema

Alles begint met een goed verhaal en een duidelijke missie.

Het maakt niet uit of je ontsnapt uit een alien gevangenis, een oorlogsbunker, een snoepjesfabriek of het huis van een gestoorde dokter zolang er een duidelijk einddoel is, zit je goed. Niets is namelijk zo onbevredigend als een onlogisch einde.

De aankleding van de Kamer

Een goed gedecoreerde escape room dompelt je onmiddellijk onder in de sfeer van de escape room. Alle objecten in de kamer vormen een logisch geheel, de meubels en decoratie komen uit eenzelfde tijdsperiode en passen binnen de gewenste sfeer . Zo verwachten we geen stopcontacten in een kerker of ledlampen in een piramide.

De beste escape rooms hebben meer dan één kamer. Elke kamer heeft zijn eigen aparte sfeer en vertelt een nieuw hoofdstuk van het verhaal. De escape experience van de gouden kooi is hier echt het mooiste voorbeeld van.

Daarnaast is het altijd erg leuk als het niet onmiddellijk duidelijk is hoe je in de volgende ruimte zal terecht komen. Deuren zijn optioneel. Zo klommen wij al door een kast, een schilderij en schoof een piano plots van zijn plek.

De puzzels

Een goede escaperoom heeft het juiste aantal puzzels. Niet te veel en niet te weinig. Meestal zijn dat er een stuk of 10.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er een goede puzzelvariatie is. Hiermee bedoel ik dat er idealiter een goede mix is van doe- en denkopdrachten . Het is ook erg leuk als er coöperatie tussen de teamleden nodig is om enkele puzzels tot een goede einde te brengen.

De meeste mensen houden niet van al te veel lezen in een escape room. In een tijds-sensitieve situatie is het ontcijferen van een volgeschreven logboek meestal niet de meest opwindende ervaring. Het geschreven woord moet dus tot de essentie worden beperkt.

De juiste moeilijkheidsgraad van de raadsels is ook erg belangrijk. Er is een fijne lijn die bewandelt moet worden. De raadsels moeten uitdagend zijn zonder frustrerend te worden. Hierin speelt de operator een belangrijke rol, deze moet het juiste moment uitkiezen om in te grijpen.

Ik heb een sterke voorkeur voor niet-lineare escape rooms. In mijn opinie is het een absoluut pluspunt wanneer verschillende mensen aan verschillende puzzels kunnen werken. Het is veel fijner als iedereen iets kan doen in plaats van allemaal op iemands vingers te staan kijken.

Coherentie tussen het verhaal, de kamer en de puzzels

Daarnaast is het belangrijk dat er een duidelijk verband bestaat tussen het verhaal, de kamer en de puzzels. Cijfersloten zijn helemaal ok maar niet in een alien gevangenis. Wij kwamen ook al eens een hoop blokjes tegen met sterrenbeelden op in een cowboy gevangenis, dit doorbreekt de magie van de kamer.

escape mop - escape room
dit is gewoon een kamer vol capes Si senor es cape room 50 euros por favor

De WOW factor

Elke goede escape room heeft een verassingselement. Deze wow factor kan letterlijk alles zijn een raadsel, een geheime deur of een spectaculair decoratiestuk. Het belangrijkste is dat elke deelnemer dit wow element kan ervaren.

Goede operator

Het aandeel van een goede escape room master mag niet onderschat worden. De gamemaster zorgt vaak voor het onthaal en de nabespreking. Deze contact momenten kunnen een absolute plus zijn voor de hele ervaring.

Daarnaast moet de operator aanvoelen wanneer een hint nodig is en welke hint gepast is. Het is normaal dat niet iedereen altijd kan ontsnappen maar ik ben altijd meewarig over escape rooms die opscheppen over kamers met een laag ontsnappingspercentage. Mensen betalen niet graag veel geld om zich een absolute loser te voelen. Anderzijds wil je ook niet dat mensen na 15 minuten al buiten staan want dan krijgen ze ook geen waar voor hun geld.

Allerlei andere dingen

Daarnaast zijn er nog een heleboel andere factoren die de escape room ervaring kunnen maken of kraken.

  • propere toiletten
  • (brand)veiligheid
  • parkeermogelijkheid

Wat hebben alle goede escape rooms met elkaar gemeen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen besluiten een escape room te bezoeken. Maar over het algemeen is men op zoek naar een unieke ervaring. Mensen willen een nieuwe wereld ontdekken en zestig minuten lang uit de realiteit stappen. En elke goede escape room speelt in op die behoefte.

Onze favoriete escaperooms kunnen jullie hier terug vinden.

Wat hebben alle goede escape rooms met elkaar gemeen - checklist

Lava Hart

Ik hou van lange wandelingen in de natuur en opgesloten zitten in een kamer waaruit ik dan ontsnappen onder een immense tijdsdruk.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten